Ilmasto, ympäristö ja kestävä kirja

Kirjasto vihkii käyttöön Vihreän nurkkauksen!

 

Mikä on vihreä nurkkaus? Se voi olla oikeastaan mikä vaan. Se voi olla juuri sitä, mitä haluat sen olevan. Kyseessä voi olla paikka, jossa on hyvä istua, esimerkiksi lehtien lukemista varten. Tai lukea kirjaa. Ehkä haluat istahtaa neulomaan villapaitaa tai vain hengähtää hetken.

Vihreä nurkkaus on osa kirjaston Vihreä kirjasto -hanketta. Olemme koonneet sen tiimoilta valikoiman ilmastoa, ympäristöä, kestävyyttä ja kiertotaloutta käsitteleviä kirjoja. Täältä siis löytyy tietoa ja inspiraatiota kaikesta, mikä on vihreää. Vihreän nurkkauksen sisustuksen on suunnitellut Novia/Sisustusarkitehtuuri-opiskelija Camilla Nabb.

Vihreä kirjasto -hanke on meidän tapamme kantaa kortemme kekoon kestävän kehityksen puolesta. Olemme vaihtaneet kaikki lamppumme LEDiin ja säästämme näin sähköä 20 %. Syksystä alkaen olet saanut lainauskuittisi sähköpostitse. Olemme yhdessä 13 muun suomalaisen kirjaston kanssa mitanneet hiilijalanjälkemme. Lisäksi työskentelemme yhdessä Ekokompassin (Ekokompassi on ympäristönkäsittelyjärjestelmä joka auttaa tunnistamaan mitkä osat toiminnasta kaipaavat muutosta tullakseen mahdollisimman ympäristö- ja ilmastoystävällisiksi. Lue lisää ekokompassista sivulta https://ekokompassi.fi/) kanssa saadaksemme vihreän todistuksen. Tämä tarkoittaa, että käymme yksityiskohtaisesti läpi ympäristövaikutuksemme.

Kestävään kehitykseen liittyen esille tuodaan joskus kiertotalous. Kyseessä on siirtyminen omistamisesta yhteiseen käyttämiseen. Sen sijaan, että ostat tarvitsemasi tavaran, lainaat tai vuokraat sen. Kirjastolla on pitkä kokemus alasta, joten uskomme, että voimme myötävaikuttaa asiassa osaamisellamme ja tietämisellämme. Käydessäsi kirjastossa olet mukana vaikuttamassa kestävään kehitykseen. Vaikka asiaa onkin vaikea mitata uskomme, että kirjastotalomme – lämmitys ja sähkö mukaan lukien – on myös yhteinen voimavara, joka antaa myönteisen jalanjäljen verrattuna siihen, että pysymme kaikki kotona, sytytämme omat lamppumme ja käynnistämme omat tietokoneemme.

Vihreän nurkkauksen vieressä sijaitsee demokratiahankkeemme “Oho olen vaikuttaja”. Täällä voit pohtia, mitä haluaisit muuttaa yhteiskunnassamme ja samalla voit juoda kupillisen kahvia. Voit myös saada vinkkejä ja apua siihen, miten saat yhteyden päättäjiimme.

Useimmat yhdistävät kirjat kirjastoon. Tarjoamme luonnollisesti paljon muuta, mutta kirja on edelleen keskeinen aivan kuten silloin, kun kirjastomme perustettiin yli sata vuotta sitten. Kirja on yksinkertaisesti eniten kulutusta kestävä ja muutenkin kestävin tapa tallentaa tietoa. Runeberginviikolla haluamme juhlistaa ja huomioida kestäväksi kirjaksi kutsumaamme aihetta. Voit osallistua kirjakilpailuumme ja voittaa hienoja palkintoja. Jos olet lapsi, voit tulla lastenosastolle ja kokeilla oman kirjan tekemistä. Olet myös tervetullut kirjakirppiksellemme tekemään löytöjä. Ostoksesi voit  maksaa….kirjalla! Ota kotoa mukaasi kirja, jonka olet jo lukenut ja vaihda se kirjaan, jota et ole lukenut.

Vihreä kirjasto on kaupunginkirjaston hanke, jonka tavoitteena on vähentää kirjaston ilmastovaikutusta ja saada vihreä todistus. Hankkeen vetäjänä toimii kirjastonhoitaja Martin Lövstrand, jolla on usean vuoden kokemus alasta muun muassa Malmön kaupunginkirjastosta Ruotsissa.

Kirjakilpailu, askartelunurkkaus ja kirjakirppis ovat avoinna päivittäin viikolla 5 kirjaston aukioloaikoina.