De förlorade läsarna

Rotundan, Campus Allegro
Köpmansgatan 10, Jakobstad
04.02.2020
19:00 - 20:30
0,00€

De förlorade läsarna

Mitä tapahtuu kielenkäytöllemme ja lukutaidollemme, kun puhelimet ja tietokoneet vievät huomiomme? Ovatko pojat menetettyjä lukijoita ja miten tämän voisi ehkäistä?
Keskusteluun poikien lukemisesta osallistuu Axel Åhman, Ida-Lina Nyholm ja Lena Sågfors. Toimittaja Pär Jonasson toimii keskustelun juontajana.

Rotundassa 4.2. klo.19. Vapaa sisäänpääsy.

Keskustelu käydään ruotsiksi.

 

Axel Åhman - Journalisti, koomikko oja kirjailija

När jag gick i fyran fick jag ett stipendium i kreativitet på vårfesten. Jag gick upp, skakade hand med läraren, tog emot diplomet och satte mig bredvid mamma igen. Jag viskade i hennes öra och frågade vad Kreativitet betyder. Hon svarade att det är när man är bra på att hitta på saker. Jag hade aldrig tänkt på att jag var det, men nu hade jag ju ett diplom där det stod svart på vitt.
Jag tror något fastnade då. En första tanke om att det kanske kunde vara en framtid för mig - att hitta på saker.

Men jag var inte ett sånt där barn som gick omkring och sa: Jag ska bli författare eller Jag ska bli artist.
Om någon frågade så skulle jag bli snickare.
Nå, det sket sig. Det visade sig ganska fort att både intresse och kunskap saknades helt.
Intresset att läsa var däremot något som ingen kunde missa. Jag bar hem stora högar med serietidningar och böcker från bibban, länsade mormors och morfars vind på gamla westerns och när inget annat fanns att läsa gick jag in till farmor och farfar för att bläddra i veckotidningar.
Jag läste vitsarna, Veckans brott och Direkt ur livet. Skrattade, blev vettskrämd av mördare och alldeles för engagerad i triangeldraman bland medelålders par.

I högstadiet bestämde jag att jag skulle bli journalist, för då skulle jag få skriva nyheter och jobba med text.
Men så hände KAJ.
När vi började göra humor och skriva låtar föll något på plats och min  kreativitet exploderade. Det var som att öppna en dörr till en skattkammare. Viljan att berätta fick en riktning och ett mål och tillsammans med de andra gick jag runt och petade på alla skatter vi kunde hitta.
Drömmen om att skriva skönlitterärt hamnade i skymundan, men den fanns där, undangömd i en gammal kista längst in. Till sist vågade jag testa på riktigt. Jag skrev en novell och skickade in den anonymt till en tävling. Juryn gillade den så pass mycket att de gav den ett pris och det var knuffen mitt självförtroende behövde just då. Jag hittade nyckeln till den gamla skattkistan och vågade äntligen öppna den.
Den är full av ord och berättelser och i min debut har jag bara hunnit skrapa på ytan.

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Min första instinkt är att svara humorn, men jag tror inte det är den, inte när jag skriver skönlitterärt. Jag har jobbat så länge med humor att den är en väsentlig del av mig och det jag gör. Den hittar sin väg in i mina texter utan att jag medvetet försöker. Ibland håller den sig borta helt - och det är också okej.
Kärnan tror jag är berättelserna. Hur stora eller små de än är så vill de ut.

Varför är litteratur viktigt?
För att den berättar hur något är, öppnar våra ögon för andra verkligheter och breddar våra perspektiv. Den underhåller och berör oss, erbjuder både djupdykningar i verkligheten och fullkomlig verklighetsflykt.

I Axel Åhmans noveller blir vardagliga ögonblick betydelsebärande och de sociala koderna blottlagda. Och de handlar ofta om hurudan en riktig karl ska vara och inte vara. Det gäller att bete sig rätt var man än befinner sig, om det så är i simhallens bastu, på bensinstationen eller i skidspåret. Det värsta tänkbara är att vara klein, ett ord som för alltid placerar en hos de svaga, klena och opålitliga.

Axel Åhman debuterar som författare år 2020 med boken Klein. 

Ida-Lina Nyholm

Jag arbetar på Schildts & Söderströms. I tio år har jag arbetat som läromedelsredaktör, men sedan början av oktober 2019 även som barn- och ungdomsboksredaktör. Jag har främst arbetat med läromedel i modersmål och nybörjarundervisning, bland annat med en ny läseboksserie skriven av barnboksförfattaren Malin Klingenberg. Jag blev ursprungligen anställd som redaktör för digitala läromedel, och arbetar numera med både digitala och tryckta skolmaterial. På sidan om mitt arbete sysslar jag med barnkultur på olika sätt, bland annat är jag en av upphovspersonerna till videoserien Estrids Bokklubb där barn pratar om böcker och intervjuar barnboksförfattare och illustratörer.

Jag bor numera i Helsingfors, men kommer ursprungligen från Solf. Till min utbildning är jag klasslärare, bildkonstlärare (Åbo Akademi) och medianom med inriktning på fotografi (Yrkeshögskolan Novia).

 

Lena Sågfors

Jag heter Lena Sågfors och jag har jobbat som bibliotekspedagog sedan 2009.
I tio år jobbade jag på Vasa stadsbibliotek, men sedan 2019 på Kronoby kommunbibliotek. På instagram försöker jag dela med mig av mitt arbete på @bokprataren.

Som bibliotekspedagog ligger fokus på bibliotekets samarbete med skolor och daghem. Vi försöker hitta olika vägar till att främja läsandet hos barn och ungdomar.
Detta kan ske på en massa olika sätt: vi tar emot grupper på biblioteken, är engagerade i skolornas läsprojekt, ordnar läskampanjer, evenemang, författarbesök, sagostunder, babypoesi, och jobbar med olika läsfrämjande projekt i samarbete med andra aktörer. Det är ett väldigt omväxlande jobb med olika åldrar och varierande innehåll.

Det som efterfrågas allra mest från skolorna är bokprat. Jag brukar träffa varje klass under ett läsår i åtminstone ett bokprat. Det är ingen märkvärdig verksamhet, men det har visat sig finnas en väldig kraft i bokprat som läsfrämjande metod. Ett bokprat går ut på att jag samlar en hög med böcker som jag läst, går till en klass och berättar lite om varje bok. Det gäller att försöka väcka intresset hos åhörarna med målet att de skulle kunna tänka sig läsa någon av böckerna jag presenterar för dem.

Från årsskiftet kommer en del av min arbetstid också att gå till ett specialarbete som handhas av Seinäjoen kaupunginkirjasto. De har fått ett nationellt uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet för att utveckla bibliotekstjänster som ska främja barns och ungas läskunnighet och läsintresse i Finland. Jag kommer att vara en del av teamet som jobbar med detta. Arbetet startar i januari 2020.