Elokuun vihreät huoneet

Elokuun vihreät huoneet

Pietarsaaren kaupunginkirjasto
Runebergsgatan 12, 68600 Jakobstad
14.03.2022
19:00 - 20:00
0,00€

Laulua ja lausuntaa (Johanna Kärkkäisen ja Johanna Venhon runoja) esittävät Johanna Venho, Seija Ahonen-Siivola ja Esa Ahonen.

Matinea koostuu kaksikielisestä runo- ja lauluohjelmasta.

Matineassa Johanna Venho ja Seija Ahonen-Siivola lukevat Johanna Venhon ja Johanna Kärkkäisen runoja. Runojen minä kulkee luonnossa, tarkkailee neljää elementtiä ja vertautuu tunteineen niihin.

Seija Ahonen-Siivola ja Esa Ahonen laulavat Seijan sävellyksiä Venhon ja Kärkkäisen runoihin. Esa Ahonen on kitaroineen mukana osassa näitä runoesityksiä. Lauluesityksistä suurin osa on kantaesityksiä. Seija on kääntänyt useita näistä runoista ruotsiksi, ja osa esitettävistä kappaleista on siten ruotsinkielisiä.

Matineassa kuullaan lisäksi muutama Seijan äidin, Tellervo Ahosen, sanoittama ja säveltämä laulu.

 

Johanna Venho on kirjailija ja runoilija. Hänen romaaninsa Ensimmäinen nainen (WSOY) oli yksi kaunokirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaista vuonna 2019. Venhon muista teoksista mainittakoon Opossumi-lastenkirjat, joista uusin on lastenromaani Opossumi ja pompottava sydän (2020), runokokoelmat Yhtä juhlaa (2009) ja Saaren runot (2017) sekä libretto Mustan veden yli, jonka säveltäjä Lauri Kilpiö sävelsi kamarioopperaksi Lux Musicae  -festivaaleille syksyllä 2018. Kuvakirjoja Venho on tehnyt yhdessä mm. Anne Vaskon, Hanneriina Moisseisen ja Marjo Nygårdin kanssa. Yhdessä Anne Brunilan kanssa hän on kirjoittanut Kuka olisi uskonut –nimisen kirjan Brunilan elämästä (Tammi 2020).

Hänen Tove Janssonin elämään kietoutuva romaaninsa Syyskirja ilmestyi vuonna 2021 (WSOY). Yhdessä Sanna Pelliccionin kanssa kirjoitettu Metsämuistikirja ilmestyy arviolta 27.1.2022 (Teos).

Parhaillaan Venho kirjoittaa teosta Martti Suosalon tähänastinen elämä (WSOY) yhdessä Suosalon kanssa.

Venhon kotisivut ja blogi löytyvät osoitteesta https://johannavenho.wixsite.com/venho

Tellervo Ahonen (1926-2010), Seijan ja Esan äiti, oli pietarsaarelainen opettaja ja kulttuurin moniottelija. Hän maalasi ja piirsi, kirjoitti runoja ja kulttuuriarvosteluja, kirjoitti kolumnia Pietarsaaren Sanomiin, sävelsi – ja rohkaisi oppilaitaankin kirjoitus- ja kuvataideharrastuksien pariin. Näihin oppilaisiin kuului myös Johanna Venho. Yhden matineassa kuultavista lauluista, Hämärä on niittyjen aamu, Tellervo kirjoitti vuonna 1981 Johanna-oppilaalleen läksiäislahjaksi.

Seija Ahonen-Siivola, laulaja-lauluntekijä, on mm. voittanut Kaustisen festivaaleilla säestyksettömän kansanlaulun suomenmestaruuden vuonna 1995 ja julkaissut laulelmanuottivihkosensa Contigo – Kanssasi ja Vesi laulaa nyt (TAI-teos). Viime vuosina Ahonen-Siivola on säveltänyt lauluja etupäässä suomalaisten naislyyrikoiden teksteihin (Helvi Juvonen, Mirkka Rekola, Johanna Kärkkäinen, Johanna Venho). Sävellysten tyylilajit ovat yleisimmin laulelma ja lied.

Seijan kotisivut löytyvät osoitteesta www.seijaahonen.net (katso erityisesti alasivu ”Seijan sävelradio”).

Esa Ahonen on pitkän linjan laulaja/itseoppinut soittaja (kitara, bassokitara, rummut, kosketinsoittimet). Esa on soittanut lukuisissa rokkibändeissä 70-luvun puolivälistä lähtien. Nykyään hän vaikuttaa Let’s Go 60’s -kuorossa, The Cantet -kirkkokuorossa ja Rock’n Wheels -punkrockbändissä.

 

Pietarsaaren Kaupunginkirjasto, maanantai 14.3.2022 klo. 19.00.

Vapaa pääsy

 

Kuvat:
Johanna Venhon kuva: Veikko Somerpuro
Seija Ahonen-Siivolan kuva: Kari Siivola
Esa Ahosen kuva: Seija Ahonen-Siivola

 

Tapahtumien avainsanat: Musiikki, musik, veckans program ja Viikon ohjelma.