Toivottomat tapaukset, menetetyt nuoret? Miten pojista tehdään lukijoita?

Pietarsaaren kaupunginkirjasto
Runebergsgatan 12, 68600 Jakobstad
05.02.2020
18:00 - 19:30
0,00€

Miksi niin moni poika tippuu nyky-yhteiskunnan kyydistä? Lukutaito on yleistyökalu ja taikasauva, jolla polarisoitumista ja sen kerrannaisvaikutuksia voidaan vähentää, toteaa sanataideohjaaja ja päätoimittaja Aleksis Salusjärvi, joka kiertää opettamassa tekstitaitoja nuorille ammattikouluissa, erityiskouluissa ja vankiloissa.
Miten lukemisesta tehdään kiinnostavaa? Miten luku- ja tekstitaitojen avulla otetaan elämää haltuun, sana kerrallaan? Keskustelukumppanina kouluttaja, tietokirjailija Päivi Jokitalo

 

Pietarsaaren Kaupunginkirjasto keskiviikkona 5.2.2020 klo. 18.00. Vapaa sisäänpääsy

 

Aleksis Salusjärvi

Rap-lyriikoilla lukemisen mestariksi

Sanat haltuun työpajat vahvistavat heikosti lukevien nuorten tekstitaitoja. Välineenä käytämme rap-lyriikkaa ja lähiopetusta. Tavoitteemme on antaa nuorille työkaluja tunnistaa omia tekstitaidon vahvuuksia ja rohkaistua käyttämään niitä kaikissa tekstiympäristöissä. Työpajoja toteuttavat opetuksen, kirjallisuuden ja rap-musiikin ammattilaiset.

Opetus on suunnattu 13-29-vuotiaille. Tällä hetkellä se kohdistuu perusasteen erityisopetukseen ja vankiloihin. Työpajat toteutetaan yhteistyössä hankkeeseen valittujen oppilaitosten kanssa.

Hankkeen tavoitteena on luoda oppituntimalleja, jotka ovat alan ammattilaisten hyödynnettävissä ja sovellettavissa kaikkeen tekstitaidon opetukseen.

Hanketta toteuttavat perusopetuksessa Hanna Markkanen, Aleksis Salusjärvi ja Mikko Sarjanen. Vankiloissa Salusjärvi ja Sarjanen käyvät yhdessä Kriminaalihuollon tukisäätiön Kimmo Gustafssonin kanssa.

 

Päivi Jokitalo - kulttuurin sekatyöläinen, lukee, kirjoittaa ja kouluttaa - ja puhuu mielellään kirjoista ja lukemisesta. Viihtyy kirjastoissa, museoissa ja joogamatolla, rakastaa aamun ensimmäistä

kahvikupillista ja kissoja.

 

Tapahtumien avainsanat: Keskustelut, Kirjailijat ja Viikon ohjelma.