VALO JA PIMEYS

 

Valo ja pimeys ovat ne kaksi äärimmäisyyttä, joitten välissä on elämä. Ilman pimeyttä ei ole valoa ja yön jälkeen tulee aina uusi aamu. Sitaatteja ja sananparsia valosta ja pimeydestä on enemmän kuin voin edes kuvitella. Tämä tosiasia ei kuitenkaan tee niistä kliseitä, pikemminkin päinvastoin, ajatukset valosta ja pimeydestä ja miten ne kulkevat rinnakkain on ehkä ihmisyyden universaalinen kokemus.

Valo ja pimeys elämässäme voi tarkoittaa sekä suuria että pieniä asioita. Joka tapauksessa tarvitsemme näitä kaikkia ainesosia elämämme kokonaisuuteen.

Vaaleanpunaiset pilvet, joitten päällä välillä leijumme, uudet vihreät lehdet ruukkukasvissa ja ei vähiten – helmikuun vaaleansininen taivas! Tiedän, mainitsen sen joka kerta Runeberginviikon ohjelmalehdessä, mutta on vaikeaa olla mainitsematta sitä kun se on niin kaunis!

Tulevan Runeberginviikon teemana on siis Valo ja pimeys. Tänä vuonna Runeberginviikkoa juhlitaan ensimmäisen kerran maaliskuussa ja suurin osa tapahtumista ovat viikkojen 10–12 aikana, osa tapahtumista toteutetaan toukokuussa. Ohjelmakokonaisuus on poikkeuksellisen kattava kirjallisuuden ja kulttuurin juhla. Emme kertakaikkiaan pystyneet hillitsemään itseämme, olimme niin inspiroituja suunnittelussa! Ehkä viimeaikojen pandemiapimeys sai meidät kaipaamaan valonpilkahduksia juhlan muodossa!

Runeberginviikon työryhmä 2022 on kirjailija Ellen Strömberg, amanuenssi Jeanette Edfelt (Pietarsaaren museo), kulttuurituottaja Robin Käldström (kulttuuritoimisto) ja allekirjoittanut Marja-Leena Hyytinen kulttuuritoimistosta.

Toivomme ohjelman inspiroivan ja herättävän ajatuksia ja tunteita.

 

Tervetuloa Runeberginviikolle!

Marja-Leena Hyytinen,
Kulttuuripalvelupäällikkö, Pietarsaaren kaupunki

 

Pietarsaaren kulttuuriviikko, Runeberginviikko, järjestetään vuosittain Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin kunniaksi. J.L. Runeberg syntyi 5. helmikuuta 1804 Pietarsaaressa.