USKOMATTOMIA TARINOITA

Miten uskomaton tarina syntyy? Pitääkö sen olla tosi? Oma mielipiteeni on ettei sen tarvitse olla totta, tärkeintä on sen kiehtovuus. Uskomattomia tarinoita on sekä iloisia että surullisia. Tarinoista ja elämänkohtaloista muodostuu meidät ympäröivä elämä. Ilman sadetta emme huomaisi aurinkoa. Kun ajattelemme omaa elämäämme, näemme sarjan tapahtumia, olemme nauraneet ja itkeneet ja tarinoista ja tapahtumista on tullut se elämä, jota elämme. Ja toivon että mahdollisimman moni teistä haluaa, kuten minä, todeta kuten Edith Piaf laulaa: Non, je ne regrette rien (Ei, en kadu mitään).

Uskomaton tarina, jota ei voi sivuuttaa on koronapandemia. Se pakottaa meidät ajattelemaan toisin. Huomaamaan lähiympäristömme. Omalta osaltani se on tarkoittanut että olemme kesän aikana maalanneet talon pienintä rimaa myöten, olen alkanut juosta, kuunnella äänikirjoja ja minä, suuri kissaihminen, olen ottanut oman koiran, joka on tehnyt minusta koiraihmisen. Kun gordonpoika katsoo minua tummanruskeilla silmillään, on kuin kaikki muu häviäisi, on vain minä ja hän. Jotta hän voisi tuntea olevansa minun koira, hänen täytyy tuntea että rakastan häntä, ja kun katson häntä silmiin, näen, että hän tietää sen.

Vaikeassa globaalissa tilanteessa tarvitsemme mielikuvitusta, ja haluankin siksi kiittää kirjailijoita maailman ympäri: te annatte meille uskomattomia tarinoita, joita voimme lukea ja kuunnella!

Tulevalla Runeberginviikolla 31.1.–7.2. huomaamme oman kaupunkimme, huomaamme kirjan, kirjoittamisen ja lukemisen, kirjan pysyvyyden. Huomaamme runon ja taiteen. Runeberginviikon työryhmä 2021 on Ellen Strömberg (kirjailija), Robin Käldström (kulttuuritoimisto) ja allekirjoittanut Marja-Leena Hyytinen (kulttuuritoimisto). Jo aikaisessa vaiheessa päätimme haluavamme ennakoida, pystyäksemme työskentelemään ohjelmatarjonnan parissa, jonka tietäisimme voivamme toteuttaa koronapandemiasta huolimatta. Näin ollen siirsimme kirjailijavierailut ja esitykset Runeberginviikolle 2022 ja päätimme tämän vuoden 2021 Runeberginviikolla panostaa tapahtumiin ja tekemiseen, joita kaikki voivat tehdä omalla ajallaan etäisyydet huomioon ottaen. Iloisin esimerkki tällaisesta aktiviteetista on tietenkin Runeberginkierros ja työryhmä toivoo että mahdollisimman moni teistä ottaisi kierroksen kauniissa kaupungissamme etsiäksenne Runebergintorttuja ja niiden runoja. Kaupan päälle tulee raitista ilmaa, joka tekee iloiseksi ja sokerina pohjalla on mahdollisuus voittaa kirjoja.

Runeberginviikon teema 2021 on Uskomattomia tarinoita. Näillä sivuilla saatte tutustua ohjelmatarjontaamme! Toivomme mahdollisimman monen teistä menevän ulos kauniiseen kevättalven päivään, jossa taivas on vaaleansininen ja Runebergintortut odottavat teitä kaupunkikuvassa!

 

TERVETULOA RUNEBERGINVIIKOLLE!

Marja-Leena Hyytinen, kulttuurisihteeri
Pietarsaaren kaupunki

 

Pietarsaaren kulttuuriviikko, Runeberginviikko, järjestetään vuosittain Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin kunniaksi. J.L. Runeberg syntyi 5. helmikuuta 1804 Pietarsaaressa.