Författarkväll med Magnus Öhman

Författarkväll med Magnus Öhman

Stadsbiblioteket i Jakobstad
Runebergsgatan 12, 68600 Jakobstad
21.03.2022
19:00 - 20:00
0,00€

Författarkväll med Magnus Öhman: Runar Holmström – Tulilahti-mördaren?

 

Den åttonde juni 1960 lite före klockan 12 anländer en polisbil till tingsplatsen i Heinävesi. Ut ur bilen leder polisen en cirka 160 cm lång man som är iklädd den för tiden tidstypiska randiga fångdräkten. Fången har både hand- och fotfängsel som sammanlagt väger cirka 18 kilo. Mannen är Runar Holmström och han förs till rättegången som åtalad för morden i Tulilahti, vilka skett ett knappt år tidigare i juli 1959.

Fem månader tidigare hade knappt någon utanför en liten del av Österbotten hört namnet Runar Holmström. Men, sedan polisen i februari 1960 meddelat att de misstänker denne Runar Holmström för morden i Tulilahti, har tidningarna skrivit många spaltmeter om honom. Pressen spekulerade i Runar Holmströms roll, men man fick aldrig veta någonting om den åtalade.

Författaren skildrar hur Holmström gick från att vara småbrukare i Kantlax by i Munsala i Österbotten till att bli Finlands mest omskrivna brottsling under mitten av 1900-talet.

Han blev aldrig dömd för morden, utan förpassades vidare till sinnesundersökning. Han tog sitt eget liv 1961. Men var Runar Holmström verkligen skyldig till Tulilahtimorden eller begick myndigheterna ett fruktansvärt misstag? Gick kanske mördaren i Tulilahti fri?

Diskussionen modereras av Guy Björklund, tidigare museichef i Jakobstad.

 

 

Stadsbiblioteket i Jakobstad
Måndagen 21.3.2022 kl. 19.00
Fritt inträde

Evenemanget ordnas i samarbete med Jakobstads svenska arbetarinstitut.