Mileva Maric Einstein

Black Box, Campus Allegro
Köpmansgatan 10, 68600 Jakobstad
02.02.2019
13:00 - 14:00
0,00€

Berättelsen om matematikern, fysikern, Mileva Marić Einstein

– Albert Einsteins kärlek och fru

av Jelena Mila

 

En berättelse om vetenskapskvinnan, matematikern, fysikern och Albert Einsteins enda kärlek och första fru Mileva Maric Einstein. De träffades vid Politeknikum i Zurich, den enda skolan som då tog emot kvinnor för högskolestudier i Europa. Tillsammans läste de just de vetenskapsområden som inte undervisades vid skolan. Även om de gjorde sin examinationsuppsats tillsammans så gick enbart Albert vidare men inte Mileva. Hon blev godkänd fast utan möjligheten till vidare utbildning.

De fortsatte dock skapa ny vetenskap ihop utanför skolan. 1905 var deras mirakelår med 5 banbrytande forskningsområden som skakade den dåvarande vetenskapssocietet. De fick tre barn tillsammans och levde ihop ända till efter Första världskriget då de skiljdes. Nobelpriset som Albert erhöll gav han till Mileva och deras barn.

 

I rollerna:

Mileva Maric Einsten: Jelena Mila

Albert och Eduard Einstein: Emil Hermansson Janković

Scenario, regi, produktion: Jelena Mila

Musik: Miško Stanišić, originalinspelning från 1931 – Albert Einstein spelar violin

Scenograf, rekvisita: Amalia Årfelt

Kostym: Dragana Ognjenović

 

Produktion: Justin Theatre Production och M.A.M.M.A. production i samarbete med ABF, Serbernas Riksförbund och Pygméteatern med stöd från Stockholm stad.

Fritt inträde.

 

Jelena Mila är en svensk-serbisk skådespelare och producent som har jobbat vidsträckt inom film och teater, så som på Dramaten i Stockholm eller Belgrads nationalteater. Hon jobbar med kända manusförfattare, skådespelare och regissörer. Hon erhöll sin magisterexamen i skådespelarkonst vid fakulteten för drama vid Belgrads universitet 1993. Efter utexamineringen har hon jobbat som skådespelare och producent vid Serbiens och Montenegros nationalteatrar, Atelje 212 i Belgrad, Dramaten i Stockholm, Stockholms stadsteater och i internationella filmer och tv-program. Mer info om Jelena: www.jelenamila.com

Med erfarenhet av både den kreativa och den administrativa delen av teater- och filmindustrin har hon genom sitt eget produktionsbolag, M.A.M.M.A. production, skrivit, regisserat och producerat många skådespel och filmer. Hon har dessutom grundat och framgångsrikt arrangerat Balkan New Film Festival, BaNeFF, i Sverige och de nordiska länderna. Mila har skrivit många dramer inklusive ett stort filmprojekt för barn; Bojke Pojke. Hennes senast publicerade drama, efter teaterföreställningen med samma namn, Iron Warrioresses – Women Volunteers in First World War and other Balkan Wars, har utkommit i fyra språk, serbiska, engelska, svenska och norska. Filmen Iron Warrioresses hade premiär i Stockholm i april 2018.

 

 

Emil Hermansson Janković - civilingenjör, musiker och skådespelare.