Mansrollen i förändring

Moody, Stadshotellet
Kanalesplanaden 13, 68600 Jakobstad
07.02.2019
19:00 - 20:30
0,00€

Tvåspråkig tillställning.

När maktbalanser ändrar och patriarkala strukturer är i förfall - vad är mannens roll då? Och hur ser mannen ut i litteraturen? Jonas Sundström modererar samtal mellan författarna Lars Sund, Peter Sandström, Rafael Donner och Johannes Ekholm.

Fritt inträde.

 

Peter Sandström (1963) är född och uppvuxen i Nykarleby. Han är student från Nykarleby gymnasium (1982) och har avlagt journalistexamen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet (1987). Sedan år 1989 är Sandström bosatt i Åbo. Redan i Peter Sandströms första novell heter huvudpersonen »Sandström». Under författarskapets gång fortsätter han att leka med den egna identiteten och fakta ur det egna livet. Peter Sandströms Nykarlebybakgrund, hans barndom, föräldrar, syster, utflyttning till Åbo, familjebildning och författarskap fiktionaliseras och får de mest överraskande utlöpare.

Författaren Lars Sund är född och uppvuxen i Jakobstad. Under några år i början på 60-talet bodde han med sina föräldrar i New York. Efter studier i engelska, svenska och litteraturhistoria vid Åbo Akademi flyttade Lars Sund 1978 till Uppsala där han började arbeta som journalist och litteraturkritiker på Upsala Nya Tidning. Sedan 1999 är han författare på heltid och fortfarande bosatt i Uppsala. Hans litterära genombrott kom år 1991 med romanen Colorado Avenue. Där musiken började är hans tionde bok och den andra delen av en trilogi som inleddes med Tre systrar och en berättare (2014).

När Rafael Donner föddes år 1990 blev han en gul löpsedel. ”Jörn Donner fick en son: ’en ohygglig fuling’” stod det på finska, men sedermera har han hållit sig undan strålkastarljuset. Han är utbildad medianom och har regisserat en hög mer eller mindre misslyckade kortfilmer, samtidigt som han försökt komma underfund med vad han riktigt vill göra när han är stor. Denna fråga är än så länge obesvarad och under tiden har han skrivit sin första och andra bok.

Johannes Ekholm, född 1984, är en tvåspråkig manusförfattare från Helsingfors som även arbetat som grafisk designer. Han är hyllad inte minst för pjäserna Wunderkinder och Kaspar Hauser som väckt kulturdebatt på bred front i Finland för sin bitska samhällskritik. Till Johannes intressen hör postmarxistisk litteratur och ”dank memes”.

Jonas Sundström är hemma från Karis, men bor i Vasa. Sundström är journalist och känd från Strömsö. Till hans intressen hör litteratur och samhällsfrågor.

Evenemangetiketter: Diskussioner, Författare, och veckans program.