Anniina Mikama05.02.2020 - 07.02.2020
00:00 - 23:59
0,00€

Anniina Mikama besöker hög- och lågstadieskolor i Jakobstad mellan den 5-7.2.2020

 

Anniina Mikama (s. 1977) on Tampereelta Helsinkiin muuttanut kirjailija ja kuvittaja. Hän on opiskellut kuvataidetta ja graafista suunnittelua Pekka Halosen akatemiassa ja kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

Mikama kirjoittaa lapsille ja nuorille (ja miksei myös aikuisille), jotka pitävät seikkailuista ja jännityksestä. Hänen kirjansa vievät lukijan menneeseen maailmaan, hevosvaunujen ja höyryjunien, krinoliinihelmojen ja kaasuvalojen romanttiselle aikakaudelle. Harrastajateatterissa vietetyt vuodet vaikuttavat myöskin tarinoiden taustalla. Lukija saa kurkistaa esiripun taakse kulisseihin ja nähdä kuinka teatterin ihmeet loihditaan näyttämölle.

Mitä teen vierailulla?

Piirrän ja kirjoitan työkseni, ja puhun myös mielelläni molemmista! Esiintyessäni pyydän kuulijoita osallistumaan kyselemällä ja kommentoimalla. Näytän kuvia ja kerron hauskoja juttuja. Minulla on myös jonkin verran kokemusta piirustus- ja kirjoittamistyöpajojen järjestämisestä nuorille ja aikuisille.

Kirjoitan juonivetoisia seikkailutarinoita nuorille lukijoille, ja se on aihealue jonka parhaiten hallitsen. Keskustelen mielelläni myös historiasta, tulevaisuudesta, fantasiasta, science fictionista, kansansaduista, kummitusjutuista, steampunkista, merirosvoista, sirkuksesta, taikuudesta ja aikamatkustuksesta.

Kerron mielelläni omista teoksistani ja niiden taustoista. Voin kertoa, kuinka minusta tuli kirjailija ja jakaa parhaat neuvoni ja vinkkini niille, jotka haluavat itsekin kirjoittaa. Lähestymistapani sekä kuvittamiseen että kirjoittamiseen on käytännönläheinen; ajattelen molempien olevan käsityöläisammatteja. Näin ollen molempia on mahdollista opettaa – ja oppia harjoittelemalla ahkerasti.

Käytännön harjoittelun lisäksi kirjoittamiseen vaikuttaa inspiraatio, jota luovan ihmisen on osattava jatkuvasti ruokkia. Luovaan työhön liittyy aina myös jotakin salaperäistä ja selittämätöntä. Kirjoittaja yrittää tavoittaa sen jonkin, jota Federico Garcia Lorca kutsuu nimellä "El Duende", salaperäinen henki. Se on asia, jota on vaikea sanoin kuvata, mutta jonka voi tuntea elävän hienoimpien taideteosten sisällä. Sen löytääkseen kirjoittajan on opittava herkistämään aistinsa, tutkimaan itseään ja ympäröivää maailmaa.

Olen itse ollut aina lukutoukka ja saanut kirjoilta paljon etenkin lapsuudessani. Monet lapsuudenaikaiset kirjat innoittavat minua vielä aikuisenakin. Kirjoittaminen edustaa minulle samaa kuin lukeminenkin: heittäytymistä uuteen ja tuntemattomaan maailmaan, tarinan vietäväksi. Sitä sanomaa välitän mielelläni eteenpäin: mitä kaikkea kirja voi antaa lukijalleen ja miten tärkeää hyvä lukutaito on tässä maailmassa.

 

Tuotanto

Täyttä laukkaa maailman ympäri, Tammi 2014
Runosoppi: kuvitettuja lastenrunoja, Lapsen maailma -lehti 2012–2015
Taikuri ja taskuvaras, Wsoy 2018
Huijarin oppipoika, Wsoy 2019
Päivä maapallolla: koulussa, Karisto 2019