Klimatet, miljön och den hållbara boken

Biblioteket inviger Gröna hörnet!

 

Vad är ett grönt hörn? Det kan vara lite vad som helst. Det kan vara vad du vill att det ska vara. Det kan vara ett skönt ställe att sitta på.  Här kan du  till exempel sitta och läsa tidningen. Eller en bok. Du kanske vill sitta och sticka en tröja eller bara pusta ut en stund.

Gröna hörnet är en del av bibliotekets projekt Det gröna biblioteket och därför har vi samlat ett urval böcker och broschyrer om klimat, miljö, hållbarhet och cirkulär ekonomi. Här finns helt enkelt information och inspiration om allt som är grönt. Det gröna hörnets inredning är planerad och förverkligad av Novia/Inredningsarkitektur studerande, Camilla Nabb.

Projektet Det gröna biblioteket är vårt sätt att dra ett strå till stacken för en hållbar utveckling. Vi har bytt ut alla våra lampor mot LED och sparar på så sätt 20% elektricitet. Du har sedan i höstas möjligheten att få dina lånekvitton på epost. Vi har tillsammans med tretton andra bibliotek runt om i landet gjort en mätning av vårt koldioxidavtryck. Sist men inte minst jobbar vi tillsammans med Ekokompass (Ekokompassen är ett miljöhanteringssystem som hjälper till att identifiera vilka delar av verksamheten som behöver förändras för att den ska bli så miljövänlig och klimatsmart som möjligt. Läs mera om ekokompassen på:  https://ekokompassi.fi/) för att också få ett grönt certifikat. Det innebär att vi i detalj går igenom vår miljöpåverkan.

När det talas om en hållbar utveckling talas det ibland om den cirkulära ekonomin. Om skiftet från ägande till gemensamt brukande. Istället för att köpa den där prylen du behöver lånar eller hyr du den. Eftersom biblioteket har en lång erfarenhet i den här branschen tror vi att vi kan bidra med det vi kan och vet. När du besöker ett bibliotek så bidrar du till en hållbar utveckling. Även om det är svårt att mäta tror vi att vårt hus, med uppvärmning och elektricitet också är en gemensam resurs som ger ett positivt klimatavtryck jämfört med om vi alla stannade hemma och tände våra egna lampor och slog på våra egna datorer.

Bredvid det Gröna hörnet finns vårt demokratiprojekt “Hoppsan jag är en påverkare” Här kan du fundera på vad du skulle vilja ändra på i samhället och samtidigt ta en kopp kaffe. Du kan också få tips och hjälp med att komma i kontakt med våra beslutsfattare.

Det som de flesta förknippar med bibliotek är ju böcker. Vi erbjuder förstås mycket annat också men boken är fortfarande central precis som den var när vårt bibliotek grundades för  över hundra år sedan. Boken är helt enkelt det mest slitstarka och hållbara sättet att lagra information på. Det vill vi fira och uppmärksamma med ett tema på Runebergsveckan som vi har kallat den hållbara boken. Du kan delta i vår boktävling och vinna fina priser. Om du är barn kan du komma till barnavdelningen och pröva på att göra en egen bok. Du är också välkommen att fynda i vår bokloppis där du kan betala med en… bok! Ta gärna med dig en bok hemifrån som du redan har läst och byt den mot en som du inte har läst.

Det gröna biblioteket är ett projekt på stadsbiblioteket som har som mål att minska bibliotekets klimatpåverkan och få ett grönt certifikat. Projektet leds av Martin Lövstrand, bibliotekarie med många års erfarenhet inom branschen bland annat från Malmö stadsbibliotek i Sverige.

Boktävlingen, pysselhörnan och bokloppisen är öppna dagligen vecka 5 under bibliotekets ordinarie öppettider.