Arkiv – Runebergsveckan 2019

Lördag 2.2.2019

MILEVA MARIC EINSTEIN

Berättelsen om matematikern, fysikern, Mileva Marić Einstein
– Albert Einsteins kärlek och fru

I rollerna:
Mileva Maric Einsten: Jelena Mila
Albert och Eduard Einstein: Emil Hermansson Janković

Lördag 2.2.2019
Black Box, Campus Allegro

NU IMORRON – UPPVÄXT. ATT TA PLATSER I BESITTNING

Nu imorron – scen för litteratur, för första gången i Jakobstad!
Författarna Malin Klingenberg och Mia Franck möts i ett samtal om uppväxt och att ta platser i besittning.
Samtalet modereras av kulturarbetaren och skribenten Lisen Sundqvist.

Lördag 2.2.2019
Black Box, Campus Allegro

Söndag 3.2.2019

RUNEBERGSFEST MED UTDELNING AV KULTURPRISET 2019

Finlandssvenska fioltoner- Erik Nygård och Anton Ylikallio framför rariteter ur violinlitteraturen.
Vinnaren av Runeberg Goes Insta presenteras.
Estradpoeten och författaren Solja Krapu-Kallio uppträder.

Festtal och utdelning av Jakobstads kulturpris 2019:
Sebastian Holmgård, kultursektionens ordförande.

Folksånger från Balkan – Musikröster Ljeviska, med Snezana Jandrlic och Jelena Mila.

Måndag 4.2.2019

AFTER WORK KOKO HUBARAN SEURASSA

Webmagasinet Ruskeat Tytöt öppnade upp som första finländska mediet av och för rasifierade finländare för en mer mångsidig diskussion om ras, klass och kön i dagens Finland. Hur ser den diskussionen ut idag och – var slutar den?
Anniina Koivisto intervjuar chefredaktören och författaren till boken Ruskeat Tytöt, Koko Hubara, om drömmar, möjligheter och verkligheter.

Måndag 4.2.2019
After Eight

KVINNOLIV

”Vi är många, vi är hälften” – men vad ryms i ett kvinnoliv? Kom och diskutera kvinnorollen i olika generationer och kvinnan i och utanför litteraturen!
Estradpoeten och författaren Solja Krapu-Kallio och författarna Wava Stürmer och Ellen Strömberg diskuterar med journalist Sofie Stara som moderator, Tove Nyberg bidrar med musik.

Måndag 4.2.2019
Rosenlund

Tisdag 5.2.2019

APAN ANDERS

Biblioteket firar 20 år på Runebergsgatan 12 med Apan Anders, en rolig, svängig och interaktiv konsert för alla barn i 2-8-års åldern och deras familjer. Apan Anders sjunger på två språk.

Tisdag 5.2.2019
Stadsbiblioteket i Jakobstad

SYKKEESSÄ SYDÄMEN KAHDEN

Sångföreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud.)
Dikterna är komponerade av Kaj Chydenius och de sjungs av Elina Partanen och Dick Holmström. De ackompanjeras på piano av Kari Mäkiranta.

Tisdag 5.2.2019
Malmska Gården

BLOGGAR, BÖCKER OCH DET STORA LIVET

Ellen Strömberg samtalar med Sandra Beijer på scen om att skriva böcker, att skriva bloggar och försöker svara på frågan: hur håller man hjärtat ungt livet igenom?

Tisdag 5.2.2019
After Eight

Onsdag 6.2.2019

FANTISERA MERA! – ORDKONSTWORKSHOP

Vad finns det för olika, märkliga figurer i världen och vilka är de riktigt? Kom med och fundera kring olika karaktärer och hitta på deras historia tillsammans med författarna Malin Klingenberg och Emma Karinsdotter. Projektet Ordkonst och Jakobstads bibliotek bjuder in till ordkonstworkshop för barn i åldrarna 8-12.

Onsdag 6.2.2019
Stadsbiblioteket i Jakobstad

OMSTART – KONSTEN ATT KOMMA IGEN UTAN ATT BRYTA IHOP

I föreläsningen OMSTART levererar Olof verktyg och nycklar för att kunna starta om, och det sker på ett roligt, energigivande och fartfyllt sätt! Förvänta dig 90 minuters sprakande kavalkad av möjlighetstänkande och nya infallsvinklar som vi alla har nytta av i en värld som är i ständig förändring.

Onsdag 6.2.2019
Schaumansalen

KIRJAILIJAT KYSYMYSTEN ÄÄRELLÄ

Författarna Virpi Vairinen och Tapio Koivukari i diskussion. Moderator Kari Ilmonen. Musik av St. Petersaari Trio: Kari Ilmoinen, Heimo Riihimäki och Iina-Kaisa Rasmus.

Onsdag 6.2.2019
Tobaksmagasinet

ST. PETERSAARI TRIO

St. Petersaari grundades i slutet av 1970-talet i Jakobstad. Bandet släppte hösten 2018 albumet ”Uusia muistoja” (Rocket Records). Den här gången uppträder gruppen med en akustisk trio bestående av Kari Ilmonen, Heimo Riihimäki och Iina-Kaisa Rasmus.

Onsdag 6.2.2019
Tobaksmagasinet

CULTURE CLUB: TOVE H

Tove H är en artist och låtskrivare från Jakobstad. Med texter som handlar om feminism och utanförskap och låtar som lyfter agendan med mäktiga och sköra arrangemang bjuder Tove H på en live show med ordentligt ös. Med sig på scenen är också:

Joel Rönn – Trummor
Rasmus Hägglund – Gitarr
Jonathan Bäckström – Bas
Sebastian Smeds – Keyboard
Linnéa Hjerpe – Backing vocals
Annika Ruokolahti -Backing vocals
Rebecca Varhama – Backing vocals

Torsdag 7.2.2019

DECONSTRUCTING THE IDENTITY

Konstprojekt av och med konstnär Baran Caginli samt bildkonststuderande vid YH Novia.

Torsdag 7.2.2019
Energiverket

UNGA SKAPAR

Elever från Jakobstadsnejdens musikinstituts alla fyra inriktningar (dans, musik, teater- och bildkonst) framför musik eller andra program de själva skapat eller skapar i stunden. Vi får bland annat höra kompositionskursens elevers första alster samt utdrag från den kommande multikonstföreställningen Taikuri Into Kiemura.

Torsdag 7.2.2019
Schaumansalen

MANSROLLEN I FÖRÄNDRING

När maktbalanser ändrar och patriarkala strukturer är i förfall – vad är mannens roll då? Och hur ser mannen ut i litteraturen? Jonas Sundström modererar samtal mellan författarna Lars Sund, Peter Sandström, Rafael Donner och Johannes Ekholm.

Torsdag 7.2.2019
Moody, Stadshotellet

Fredag 8.2.2019

VEM ÄR DU VEM ÄR JAG? JA KEITÄ ME OLEMME?

Författaren Peter Sandström och kulturarbetaren Päivi Jokitalo funderar på identitet. Språk, kultur, hemort, utbildning, familj, religion och samhället omkring oss – hur formar de vår självbild? Finns det en kollektiv identitet i Jakobstad och Österbotten? Hurudan är identiteten hos en författare som använder sitt eget liv som inspiration? Kan man förstärka och omforma sin identitet genom att läsa?

Fredag 8.2.2019
Stadsbiblioteket i Jakobstad

DÄR MUSIKEN BÖRJADE… OCH FORTSÄTTER

Diskussion om bändkulturen i Jakobstad. Hur kom bändkulturen i Jakobstad igång, vad inverkade och gjorde den unik? Vilka utmaningar finns idag, och hur fortsätter bändkulturen i Jakobstad?

Medverkande: Hannu Lindblom, Lars Sund, Lisen Sundqvist, Björn Johansson, Sassa Nygård, Christine Sten och Bo-Anders Sandström.

Moderator: Ilmari Heinonen.

BLUESROCK MEETS BIGBAND

St. Marcus Bluesband feat. Jakob Big Band.

Lördag 9.2.2019

FRÅN SMÅSTADEN UT I VÄRLDEN

Under eftermiddagsmatinén i Svenska Gården belyser vi med ord och ton hur Jakobstad formats till den stad den är idag. Tonvikten ligger på 1910- och 1920-talen. Vad har inverkat på stadens utveckling? Hur och varför har man sökt sig ut i världen? Musik och litteratur vävs ihop i ett program sammansatt av Helena Autio-Meloni och Karita Jungar. Sång av Karita Jungar och Annika Mylläri. Vid pianot Juho Alakärppä.

Lördag 9.2.2019
Svenska Gården

NÄR OCH FJÄRRAN

Under Karleby horndagars kammarmusikkonsert på Runebergsveckan får vi ta del av intim valthornsmusik.

Valthornet jämförs ofta, på grund av sina rötter inom jakt, med mäktig utomhusmusik och pompöst blåsande. Under lördagens konsert kommer det dock att framhållas en mer lyrisk och introspektiv sida. Den här sidan representeras fenomenalt av Emmanuel Chabriers Larghetto för valthorn och piano samt arrangemang av J.S. Bachs andra solocelloserie. Bachs musik binds ihop med Volker David Kirchners verk Lamento d´Orfeo (1986), när de sammanflätas så betonas verkens karaktärer.

Under konserten framförs även två uruppföranden. Den unga finländska kompositören Artturi Rönkäs verk för solovalthorn uruppförs av Martin Owen, solovalthornist i BBC Symphony Orchestra, och konserten avslutas med Johanna Eränkös vackra valthornskvintett med Tommi Hyytinen och Kokkola-kvartetten.

Lördag 9.2.2019
Schaumansalen