Föreläsningar

OMGIVEN AV IDIOTER - HUR MAN FÖRSTÅR DEM SOM INTE GÅR ATT FÖRSTÅ

Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller att du i förvirring lämnat ett möte med känslan av att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och har du tänkt på att vissa aldrig verkar höra vad du säger – oavsett hur tydlig du är? Ibland går det bara inte att göra sig förstådd, och vissa tycks nästan vilja missuppfatta dig. Välkommen till en uppfriskande aha-upplevelse hur du snabbt och smidigt kan läsa av människorna i din omgivning och minska mängden missförstånd. Upptäck hur du kan spara tid och huvudvärk genom att bättre förstå dig på de du möter i vardagen samtidigt som du kraftfullt utökar din självinsikt.

Med mängder av exempel ur verkligheten från sin karriär, både i ledande befattningar inom näringslivet och från sin bakgrund som verksamhetskonsult, vet Thomas hur man trollbinder sin publik. Med en balans av humor men även stort allvar väcker han åhörarnas vilja att ta tag i saker och ting och börja skapa sin egen framtid.

Erikson har skrivit boken ”Omgiven av idioter” som sålts i över 100 000 ex enbart i Sverige och i detta nu har den översatts till tiotal andra språk bl a till finska. Den handlar om hur människor fungerar, och det är antagligen det mest fascinerande ämnet som finns. Alla vill veta hur man själv och andra egentligen fungerar.

Vi bjuder på kaffe/te och tilltugg från kl 17.30. Avgiften betalas på plats.

Arr. Jakobstads Arbis

Kursavgift: 25,00 € – anmälning
Kursspråk: Svenska

Onsdag 7.2.2018
Runebergssalen kl. 18.30-20.15

Runeberg och Topelius senare i livet. Bild: Wikimedia commons/Public Domain/Zacharias Topelius: Finlands krönika 1860-1878. Helsingfors 2004.

TOPELIUS GÄSTAR RUNEBERG

12.00 Topelius festår i Nykarleby. Presentation av Anci Holm, projektledare Björken och stjärnan.

12.30 Fem berättare kring en gitarr – KulturÖsterbottens berättarshow
Medverkande: Desirée Saarela-Portin (gitarr), Heidi Hummelstedt, Ann-Sofi Backgren, Gunhild Berger & Yvonne Hoffman

14.30  Fältskärn och Napoleon – Årsbarn i vårt dramatiska förflutna
Anförande av Håkan Andersson. 

15.00 Topelius, Runeberg och deras vänner i ton och ord
Programidé: Helena Autio-Meloni
Musikplanering: Karita Jungar
På scen: Karita Jungar, Heidi Lång (piano), Helena Autio-Meloni & Marja-Leena Pitkäaho

Johan Ludvig Runeberg och Zacharias Topelius på plats kl. 12–14.

Traditionella lekar för barn kl. 12-16, Novia scenkonststuderande.

Lördag 10.2.2018
Svenska Gården kl. 12.00-16.00
Fritt inträde. Kaffe med Topeliusbakelse 5€. Barnen bjuds på saft och kex.

 

Gunhild Berger, pensionerad berättare från Pedersöre som specialiserat sig inom genren Läkande berättande.

 

FM Heidi Hummelstedt är projektplanerare vid KulturÖsterbotten. Som bäst arbetar hon med projektet Medeltid i samtid, vars syfte är att lyfta fram Österbottens äldre historia. Gamla sägner, med rottrådar i medeltiden, fascinerar henne särskilt.

Hon har också arbetat bland annat vid Österbottens museum och Stundars.

 

Yvonne Hoffman, Vasa. Författare och berättare. Finner särskilt nöje i språk, historia och spöken.

 

Désirée Saarela är en singer-songwriter och folksångerska ursprungligen från Helsingfors, numera bosatt i Pedersöre, Österbotten. Sångerna, historierna och berättelserna sjunger hon med sin egen speciella tolkning och berättarförmåga. Texterna och berättelserna utgör kärnan i Désirées musik. Désirée har gett ut flera skivalbum och hon jobbar även som musikpedagog. 2013 avlade hon sin magisterexamen vid Sibelius-Akademins ämnesgrupp för folkmusik. Mer info hittas på webbplatsen www.desireesaarela.fi