Teatteri

MEDBORGARE I REPUBLIKEN FINLAND

Suomenruotsalaista runoa ja laulua 100 vuoden ajalta Stina Engströmin, Johan Klingenbergin ja David Hellmanin (piano) tulkitsemana.
Sunnuntai 4.2.2018
Svenska gården klo 16.00

Liput: 12/10€
Ennakkomyynti: Pietarsaaren Kirjakauppa

 

Stina Engström. Utbildad skådespelare och lärare som sedan fem år tillbaka jobbar som lektor vid Teaterhögskolan i Helsingfors, utbildningsprogrammet för skådespelarkonst. “Jag tycker att det är fint att märka hur dessa dikter från olika tidsepoker både är väsentliga, tidlösa och aktuella. Finland har fantastiska författare.”

Johan Klingenberg. Pensionerad prost. Vissångare och uppläsare på amatörnivå som regelbundet medverkat i radio både som uppläsare och som redaktör. Under en period också som flitig inläsare av talböcker i Studio Finlandssvenska Röster. ”Jag vill se kvällens föreställning som en hyllning till två för mig viktiga personer, Östen Engström och Lars Huldén.”

David Hellman. Talangfull pianist med mycket musikalitet i såväl gener som fingrar. Studerar musikpedagogik vid Novia i Jakobstad med piano som huvudämne. ”Lyssnar gärna på all musik som berör, men om jag måste välja blir det nog gospel och nordisk jazz.”

Texturvalet har gjorts av uppläsarna utgående från förslag från två arbetsgrupper bestående av Ingmar Svedberg, Östen Engström och Kristin Olsoni ( 1977) samt Annette Kronholm-Cederberg, Sofie Stara och Anders Westerlund (2017). Synpunkter på musikurvalet har begärts av Sören Lillkung.

FLICKAN OCH VILA

Runeberg gjorde en hel del tolkningar av episk poesi från Balkan genom att använda tysk översättning av Goethes tolkningar på serbiska. Vi försöker hitta svar på varför han gjorde det, hur han upplevde dessa dikter, vilka reaktioner dikterna fick i Sverige när de publicerades. Ibland i programmet dyker det upp några nordiska folkdikter eller sånger just som ett svar på folkvisorna från Balkan.

Enligt Runebergs tolkning – * Vila betyder: ’Vila: feliknande bergkvinna. Både vänlig och social mot människor och djur och ändå hämndlysten och fientligt sinnad. Hon är ung och skön, klädd i vit dräkt och med lösa lockar som fladdrar i vinden. Vilorna bär pilbågar och övar ringdanser, helst i skogsomgivningar med bergkällor. Ve den människa som opåkallad nalkas dem, dess lott är oftast döden.

Arr. Justin Theatre Production

I RUNEBERGS SÄLLSKAP
18.00
FLICKAN OCH VILA. Om Runebergs tolkningar av episk poesi från Balkan. Diktprogram av Jelena Mila och Emil Hermansson, Justin Theatre Production (SWE).

19.00 Kulturjournalist Sofie Stara presenterar årets kandidater för Runebergspriset.
Kahvitarjoilu alkaen klo 18.00
Torstai 1.2.2018
Pietarsaaren kaupunginkirjasto
Vapaa pääsy