Koulut/Päiväkodit

hupsis3_lr

Photo: Nanna Saarhelo

Teatteri Rollo

Tässä sirkuksessa pallot putoavat, leijonat katoavat ja trapetsi on liian korkealla!

Näe kuinka jonglööri taituroi jopa kahdella pallolla yhtä aikaa! Ja kuinka trapetsien huimapää tanssii lattialla lepäävällä nuorallaan! Esitys kuljettaa katsojansa sujuvasti leijonajahdista viidakkosambaan ja trapetsilta tangon pyörteisiin.

Hupsis!-sirkusseurueen tarina sai ensi-iltansa syyskaudella 2006. Tuolloin sitä esitettiin tuhansille lapsille ympäri Suomen. Nyt esitys palaa ohjelmistoomme syksyllä 2016 uuden katsojasukupolven nähtäväksi.

Ohjaus: Sanna Monto

Esiintyjät:
eläintenkesyttäjä ja voimamies Pusse Hupsis – Janne Immonen
jonglööri Munsse Hupsishupsis – Jari Lehtinen
trapetsien huimapää Sösse Hupsishupsishupsis – Sanna Monto

Musiikki: Vando Suvanto (Sirkushumppa:Pete Parkkonen)
Lavastus ja puvut: Leena Nurmi
Valosuunnittelu: Pasi Pehkonen
Tekniikka: Juha Skukin
Kuvat: Nanna Saarhelo
Graafinen suunnittelu: Juha Räty

Photo: Veikko Somerpuro

Photo: Veikko Somerpuro

Jari Tervo

Vuonna 1980 runoilijana debytoinut Jari Tervo (s. 1959) on ollut maamme menestyksekkäimpiä ja uudistumiskykyisimpiä kirjailijoita 1990-luvulta lähtien, jolloin hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa Pohjan hovi. Matriarkka on hänen viidestoista romaaninsa. Tervo on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana vuosina 1995, 1999 ja 2004.

Photo: Elias Lahtinen

Photo: Elias Lahtinen

Kirsti Kuronen

Kirsti Kuronen (s. 1966) on suomalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut pääasiassa lasten- ja nuortenkirjoja, mutta myös kolme runokokoelmaa ja yhden aikuisten romaanin. Kirsti Kuronen on kirjoittanut yli 10 kirjaa eri ikäisille lapsille ja nuorille. Hän sai Topelius-palkinnon vuonna 2011 nuortenromaanistaan Piruettiystävyys.

Tuotanto
Pönttö, 2017
Paha puuska, 2015
Vili Voipio kyhää ja kynäilee, 2014
Kuituset ja äidin kirje, 2013
4 x 100, 2013
Omenapuu laulaa, 2012
Kuituset ja unisieppari, 2012
Kuituset ja isän koodi, 2011
Piruettiystävyys, 2010
Kuituset ja kummitus, 2010
Vili Voipio ulvoo ja unelmoi, 2009
Vili Voipio konnan nahoissa, 2008
Vili Voipio zoomaa tähtiin, 2007
Vili Voipio puhuu ja pussaa, 2006
Vili Voipio bongaa Pupun, 2005
Vili Voipio, 2004

Photo: Ida-Lina Nyholm

Photo: Ida-Lina Nyholm

Lena Frölander-Ulf

Lena Frölander-Ulf (s. 1976) on kuvittaja, kuvataiteilija ja graafikko, jonka ensimmäinen kuvakirja ilmestyi vuonna 2006. Frölander-Ulf työstää mielellään tunnettuja satuja. Zacharias Topeliuksen klassinen satu ylpeästä prinsessasta joka muuttuu köyhäksi kerjäläistytöksi, on saanut uuden elämän Adalmiinan helmi -kuvakirjana (2012). Muut hänen kirjoistaan leikittelevät kapinallisemmin sadun perinteillä. Kahdessa kirjailija Hannele Mikaela Taivassalon kanssa luodussa kuvakirjassa Sagan om prinsessan Bulleribång (Satu prinsessa Rymyrytinästä, 2006) ja Hämäräkirja (2009) hahmot ovat, emansipatorisessa hengessä, toimintavalmiita tyttöjä. Ensimmäisen kirjan prinsessa sekä kosii prinssiä että pelastaa hänet, toisen pieni prinsessa jättää taakseen linnan ja rikkaudet luodakseen itse elämänsä säännöt. Frölander-Ulfin tuotannon punainen lanka on satu sekä klassisessa että modernisoidussa muodossa, mutta kuvitusten välillä on hämmästyttävän suuria eroja sekä tyylissä että tekniikassa. Satu prinsessa Rymyrytinästä on piirretty karikatyyrisesti vahvoja kontrastivärejä käyttämällä, kun taas suggestiivinen Hämäräkirja erottuu mustavalkoisella raaputustekniikalla. Adalmiinan helmi taas on saanut vaikutteita jugendin siroista muodoista ja hillitystä värimaailmasta. Frölander-Ulf kokeilee mielellään uusia tekniikoita oppiakseen uutta jokaisen kuvakirjan myötä. Tarinat saavat siis asettaa omat vaatimuksensa kirjan visuaalisen muodon syntymisessä. Työstäessään Hämäräkirjaa hän kokeili eri tekniikoita, kunnes huomasi raapekartongin antavan kirjalle tarpeeksi mustuutta. Frölander-Ulfin kuvakirjat osoittavat, ettei lastenkirjojen tarvitse aina olla värikkäitä. Päinvastoin, hän antaa kuvituksissaan kapinallisesti tilaa kontrasteja luovalle mustavalkoiselle tai murretuille ja vaimeille sävyille. Vaikka tekniikat vaihtelevat, on Frölander- Ulfin hahmoilla omanlaisensa muoto, joka toistuu kirjasta toiseen. Myös kuvioilla ilottelu ja koristeellisuus yhdistävät hänen laadukkaita kuvakirjojaan.

Photo: Stefan Bremer

Tomi Kontio

Tomi Kontio (s. 1966) on kirjailija ja runoilija. Hänen tuotantonsa sisältää runoja, laulutekstejä, proosaa ja lasten- ja nuortenkirjoja.

Timo Kontion ensimmäinen lastenkirja,  Keväällä isä sai siivet, voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2000. Vuonna 2006 ilmestynyt Lehmä jonka kyljessä oli luukku on Kontion ensimmäinen alle kouluikäisille kirjoittama teos. Camilla Pentin kuvitukselle myönnettiin Rudolf Koivu -palkinto.

 

Tuotanto (lasten- ja nuortenkirjat):

Koira nimeltään Kissa (2015)
Joulurysäys (2012)
Iskusanat (2011)
Lyyran harhautukset (2011)
Viidakon kutsu (2009)
Lehmä jonka kyljessä oli luukku (2006)
Maan veli (2005)
Austraasian viimeiset lapset (2002)
Keväällä isä sai siivet (2000)