Kvinnoliv

Kvinnoliv

Rosenlundin pappila
Trädgårdsgatan 6, 68600 Jakobstad
04.02.2019
19:00 - 20:30
0,00€

Ruotsinkielinen tilaisuus.

"Vi är många, vi är hälften" - men vad ryms i ett kvinnoliv? Kom och diskutera kvinnorollen i olika generationer och kvinnan i och utanför litteraturen! Estradpoeten och författaren Solja Krapu-Kallio och författarna Wava Stürmer och Ellen Strömberg diskuterar med journalist Sofie Stara som moderator, Tove Nyberg bidrar med musik. Caféet håller öppet under kvällen.

Vapaa pääsy.

 

Solja Krapu-Kallio föddes 1960 i Konginkangas, en liten ort i mellersta Finland, men bor sedan tonåren i Umeå. Hon är tvåfaldig svensk mästare i Poetry slam och författare till diktsamlingar, romaner och flera barnböcker. 2002 tilldelades Solja Krapu-Kallio Slangbellan, Sveriges författarförbunds pris för bästa barn- och ungdomsboksdebut för boken Jag behöver lillbrorsan. Motiveringen löd: »I rytmiskt sammanhållen form gestaltar Solja Krapu med lekfull lätthet den komplicerade frågan om människors beroende av varandra.«

Om sin tvåspråkighet säger Solja att hon fascineras av det svenska språket, eftersom hon lärt det som ett främmande språk och därför kan se det både utifrån och inifrån.

Solja Krapu-Kallio har tidigare varit verksam som bildlärare, men sedan 2009 skriver och framträder hon – som scenpoet, underhållare, talare och föreläsare – på heltid. Du kan t.ex. höra henne i P1:s Tankar för dagen.

 

Wava Stürmer (f. 1929) debuterade 1955 med lyriksamlingen Bevingad vardag. Titeln kan ge fingervisning om vilka spår hennes diktning skulle ta. Den har genomgående präglats av ett stort människointresse, välvilligt men inte okritiskt, och en djup känsla för naturen, som människans omgivning, men också som någonting självständigt, som bjuder motstånd men också läkedom och frihet.

En av de titlar man minns bland hennes samlingar, som hunnit bli elva till antalet, är Det är ett helvete att måla himlar (1970). I den liksom i de flesta diktsamlingarna är hennes hemstad Jakobstad starkt närvarande, som en geografisk plats man känner väl, och som en social verklighet. Minnet är också ett viktigt element och redskap i dikten, minnet av arbetsliv och kärlek, av lycka och motgångar, minnet av stadens många ansikten. Minnet är också en kollektiv kraft, ett slags motstånd. ”Så länge/ vi minns/ finns ni.” lyder en av Wava Stürmers allra kortaste dikter i samlingen från 1990.

Förutom lyrik har Wava Stürmer skrivit ett halvdussin romaner och ett par barnböcker. Hon är också författaren till den kända kvinnokampsången ”Vi är många”, från tidigt 1970-tal. Det är en sång som vuxit in i medvetandet så definitivt att man slutat fråga vem som skrev den, något som bara kan tolkas som en hedersbetygelse. Wava Stürmers samling, Samtidigt, nominerades för Yle:s lyrikpris Den dansande björnen, och i motiveringen sades bland annat: ”I dikterna samsas det undansopade och bortglömda förflutna med en okänd och drömd framtid i ett skälvande nu”.

 

Ellen Strömberg är 31 år och hemma från Jakobstad, Finland. Hon är bloggare, författare och ordkonstledare och debuterade våren 2018 med romanen Jaga Vatten. Hon driver sen flera år tillbaka den prisbelönta bloggen Blejk, dejt och fab.

 

Tove Nyberg är en sångare från Jakobstad. Hon har studerat musik vid Yrkeshögskolan Novia och Musikhögskolan i Piteå. Våren 2018 gav hon ut en singelserie under artistnamnet Tove H. Hennes låtar har alla en feministisk värdegrund och handlar ofta om otillräcklighet. Tove jobbar aktivt som musiker och musikpedagog.